Nakkehoved Fyr Fyrhistorisk Museum

Nakkehovedfyr historiskmuseum i nordsjælland Gilleje

Nakkehoved Fyr - Fyrhistorisk Museum

Fyrhistorisk Museum på Nakkehoved beskriver dansk Fyrvæsens udvikling fra Frederik d. 2`s tid i 1500tallet til fyrenes nuværende automatisering. 

I udstillingen omtales de tidligste papegøje- og vippefyr langs den gamle hovedskibsrute gennem Kattegat og Øresund. Disse fyrinstallationer blev afløst af åbne kulfyr på toppen af stemtårne, en fyrtype, som blev benyttet ved opførelsen af de to fyr på Nakkehoved i 1772.


I udstillingen belyses også kulturlandskabet ved fyrene med den pragtfulde udsigt, der i datiden var så berømt, at både Frederik den Syvende og Christian den Niende besøgte Nakkehoved.

Netop på Nakkehoved udviklede Poul Løwenørn fyrteknikken, hvor kulbål blev overdækket med en glaskuppel med specielle trækanordninger. Østre fyr står næsten som det så ud omkring 1800 – mens Vestre fyr, hvor fyrmesterboligen er indrettet til museum, ser ud som efter forhøjelsen og elektrificeringen i 1898.

 

Som den allerseneste ændring er lyset inden for det seneste år skiftet fra gult tilbage til det hvide lys med brug af en LED-lampe. Den er den første af sin art i Danmark, som Søfartsstyrelsen vil bruge til at høste erfaringer med.
Iøvrigt har lyset ikke kun vist vejen for søens folk, også mange på vej til Gilleleje i bil har følt sig modtaget af fyrets lysstråler.

Nakkehoved Fyr – Fyrhistorisk Museum
Fyrvejen 25A
Post nr. 3250
By: Gilleleje
Tlf: +61815802
nakkehovedfyr@gmail.com
Faciliteter

Kom på Nordonline

Driver du virksomhed i Nordsjælland – opgrader eller tilmeld din virksomhed i dag og connect med dine kunder.